Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

Saturday, April 26, 2008

Makluman!

Kepesatan pembangunan Terengganu mendorong berlakunya perubahan harga hartanah dalam kitaran enam bulan atau kurang dari itu.

Apa lagi dengan fenomena ekonomi yang tidak menentu yang didominasikan oleh kenaikan harga minyak dunia dewasa ini.

Saya maklumkan perkara ini kepada anda supaya anda tidak terkejut jika berlaku perubahan harga tanah dalam jangka masa tersebut.

Harap maklum.


Click Here!

Tanah 3 dalam 1

Sebidang tanah di Kampung Paya Resak Marang, (12 kilometer dari Kuala Terengganu) kini memerlukan pembeli dalam kadar segera.

Tanah berkenaan sudah dipecah lot kepada enam lot. dua sudah dijual, empat lagi masih berbaki. Tanah berkenaan berukuran kira-kira satu ekar dibahagi enam. Ketika saya meninjau keadaan tanah berkenaan hari ini, mendapati tanah berkenaan mempunyai fungsi tiga dalam satu.

Pertama ia mempunyai tanaman pokok getah kira-kira dalam 30 batang yang masih boleh ditoreh untuk mendapatkan susunya. Umur getah berkenaan dalam lingkungan tujuh tahun. Kedua, tanah ini agak tinggi dan boleh dijual jika tanah itu mahu dilabelkan sebagai tapak rumah. Ketinggiannya kira-kira 2 kaki dari jalan.

Ketiga, status tanah ini ialah pembangunan. Boleh digunapakai untuk mendirikan apa-apa jenis kediaman yang berkenan di hati.

Dua lot yang telah dijual bersebelahan tanah ini sudah dilabelkan untuk tujuan mendirikan rumah baru.

Harganya ialah RM50,000.00 selot. Dan harga berkenaan masih boleh dirunding. Saya cadangkan beli sahaja empat lot tanah itu untuk memudahkan urusan tebang tebas dan keluarkan tanah lebihan dari lot-lot berkenaan.


Bagi sesiapa yang ingin mendirikan rumah di kawasan yang agak tenang dan jauh dari hiruk pikuk bandar atau mahu jadikan tanah ini sebagi aset masa depan, ia sesuai untuk dimiliki.

Cepat...siapa cepat dia dapat. Sila emailkan kepada saya untuk rundingan dan belian.

Di bawah ini saya paparkan visual tanah berkenaan. Sila klik.
Click Here!

Harga Tanah tidak menentu

Harga tanah tidak menentu melihat sejauh mana kawasan tanah terbabit berpotensi untuk dimajukan sebagai kawasan perumahan atau sebaliknya.

Jika kawasan berkenaan, dalam perancangan pembangunan kerajaan atau berhampiran dengan pusat bandar atau pusat komuniti seperti sekolah, pejabat dan kawasan perindustrian sudah pasti dia agak mahal berbanding tanah dalam kampung.

Selot tanah (kira-kira 1 ekar bagi lima) yang terletak di Kampung Bukit Bayas berharga RM145,000.00. Tanah pembangunan dan ia milik Melayu. Bagaimanapun perlu ditambun kerana ia berhampiran kawasan tepi sungai derhaka, Kuala Terengganu (kira-kira 7 kilometer dari Bandaraya Kuala Terengganu).

Tanah bukan terlalu hampir dengan sungai. Ada satu tanah lain yang dipenuhi pokok baran berhampiran dengan tanah ini.

Klik visual di bawah untuk melihat persekitaran tanah berkenaan.

Tips: Setiap tanah yang telah dipecah lot statusnya ialah pembangunan, harap maklum.
Click Here!

Sungai Derhaka punya tanah berpotensi

Kampung Sungai Derhaka yang jauhnya kira-kira 7 kilometer dari Kuala Terengganu juga satu kampung yang menjadi tumpuan manusia yang mahu mencari tapak rumah di suasana kampung yang tenang dan jauh dari hiruk pikuk bandar.

Kampung yang terletak di pinggir bandar ini terdapat banyak tanah yang mahu dijual oleh penghuninya termasuk tanah yang saya siarkan melalui visual dalam artikel ini.

Tanah ini berkeluasan 1 lot (1 ekar dibahagi 6) mempunyai jalan masuk, walaupun masih tidak bertar, ia suatu kawasan perumahan yang berpotensi untuk setahun dua lagi kerana banyak terdapat tanah-tanah yang telah ditambun di sekitarnya.

Saya menganggarkan perbelanjaan untuk tambun tanah ini hanya memerlukan sekitar RM12,000 sahaja.

Harga tanah ini ialah sekitar RMRM75,000.00 sahaja dan ia masih boleh dirunding. Sila klik visual di bawah, untuk melihat gambaran sepintas lalu tanah berkenaan dan jika berminat sila telefon (013-9060111) atau email saya segera ke seramaesty@yahoo.com.
Click Here!